LED nedir?

"LED" terimi, "Light Emitting Diode" (Işığa Yayan Diyot) kelimelerinin kısaltmasıdır. Bir LED, elektrik akımı ile çalışan ve ışık üreten bir yarıiletken cihazdır. LED'ler, enerjiyi ışığa dönüştürme özelliği ile bilinirler. Birçok farklı renkte ışık üretebilen LED'ler, enerji verimliliği ve dayanıklılık gibi avantajları nedeniyle, yol aydınlatma, projektör, endüstriyel aydınlatma, iç mekan aydınlatma, mimari ve peyzaj uygulamalarında, modern şehir aydınlatma gibi birçok aydınlatma armatüründe uzun yıllar sorunsuz kullanılmaktadır. 

LED'ler, geleneksel, enkandesan veya floresan lambalara göre daha az enerji tüketirler ve daha uzun ömürlüdürler. Ayrıca, çeşitli renk seçenekleri sunmaları ve boyutları küçük olduğu için çeşitli aydınlatma uygulamalarında, elektronik cihazlarda ve göstergelerde yaygın olarak kullanılırlar.

LED'lerin avantajları arasında düşük enerji tüketimi, uzun ömür, çevre dostu olmaları ve hızlı açılıp kapanabilme yetenekleri bulunmaktadır. Bu nedenle, aydınlatma, ekranlar, gösterge panelleri, trafik lambaları, araç aydınlatmaları, televizyonlar ve birçok elektronik cihazda kullanılmaktadırlar.